Terapia Sateenkaari

19.07.2019

Vierailu Roomassa Fondazione Don Carlo Gnocchi

Terapia-asema Sateenkaaren koko henkilökunta matkusti toukokuussa Italiaan. Matkan pääkohde oli Italian maaseudulla, Civitella D´Aglianon kylässä Laziossa järjestetty mielen ja kehon hyvinvoinnin kurssi. Ennen junamatkaa maaseudulle ehdimme viettää kokonaisen päivän Rooman suurkaupungin vilinässä.

Tutustuimme Don Carlo Gnocchin säätiön kuntoutuskeskuksessa lasten kuntoutuksen arkipäivään ja italialaisiin kuntoutuskäytäntöihin. Vierailun eteen olimme tehneet koko kevään paljon taustatyötä. Monien onnekkaiden sattumien ja kontaktien kautta saimme lopulta sovittua tapaamisen keskuksen fysioterapeutti Carlotta Cordonin ja lääkäri Laura Iuvonen kanssa. Aurinkoisena aamupäivänä meitä odotti vieraanvarainen ja ystävällinen vastaanotto.

Fysioterapeutti Carlotta Cordoni ja lääkäri Laura Iuvone saivat muumitervehdyksen Turun seudulta ja  kutsun tulla vastavierailulle Suomeen.
 
Un grazie cordiale per l`opportunita` di visitare il centro di riabilitazione e conoscere il lavoro professionale.

Paavin tervehdys pääovella. Kuntoutuskeskusta ylläpitää katolinen säätiö.

Lasten neuropsykomotorinen kuntoutuspoliklinikka. Italian ja Suomen kuntoutuskäytännöissä oli mielenkiintoisia eroja ja toisaalta moniakin yhtäläisyyksiä. Terapeutteina ja kuntouttajina oli helppo jakaa kokemuksia. Esille nousivat lasten kuntoutuksen tärkeät tukipilarit varhaiskuntoutus, kuntoutuksen oikea-aikaisuus ja määrälliset resurssit, moniammatillisuus, laadukas ammattiosaaminen, toimiva vuorovaikutus, ilo, leikki, myötätunto ja ymmärtäminen, koko sydämen viisaus.

Vierailun jälkeen Roomassa oli paljon nähtävää. Matkaohjelmassa oli vapaata tutustumista kaupunkiin ja italialaiseen ruokakulttuuriin. Osa meistä suunnisti kohti Vatikaania ja Pietarin kirkon aukiota, osa kohti antiikin aikaista Pantheonin temppeliä ja espanjalaisia portaita.

Fysioterapeutit Elina ja Eija poikkesivat Piazza Navonan lelukauppaan. Bella Bambino! Vauvaterapeuttien sydämet sulivat nukkeosaston pienokaisille.

Keväisen Rooman kaupunginosien elämänmeno, sitruunat, artisokat, taideaarteet, espressot, capuccinot, gelatot, ihmiset innostivat meitä kuljeskelemaan kaupungilla pimeän tuloon asti. Entisen antiikin valtakunnan nyt jo rappeutunut, mutta aistittavissa oleva mennyt loisto ja suureellisuus hämmästyttivät.

Trasteveren kaupunginosan viehättävät sillat ylitimme juuri auringon laskiessa. Colosseum loisti yön pimeydessä valaistuna.