Terapi Regnbågen

19.07.2019

Sateenkaaren seikkailumetsä

Kesän aikana Lasten ja nuorten terapia-asema Sateenkaaren pihametsikköön on rakentunut uutta. Paikka seikkailulle. Paikka metsäkokemuksille, pienille metsäkylvyille, luontohetkille, terapialle ulkona luonnossa. Meidän pieni Seikkailumetsä on aistitila, joka tarjoaa moniaistista toimintaa käyttäjilleen. Terapeutit ja kuntoutujat, me voimme yhdessä löytää virikkeitä vuorovaikutukselle, liikkumiselle, kommunikoinnille ja toiminnalle.

Luontoympäristössä on paljon hyvinvointia tukevia elementtejä. Metsästä voi löytää syvästi tyydyttävän mielentilan, joka rauhoittaa, rentouttaa ja palauttaa tasapainoa. Metsässä oleskelu voi antaa suotuisan vireystilan oppimiselle, mielikuvitukselle, luovuudelle ja stressin vähenemiselle. Luonnossa viihtyminen ja toimiminen on meille, niin isoille kuin pienillekin ihmisille hyväksi.

Sateenkaaren pihametsä on turvallinen ja tutunoloinen paikka metsään tutustumiseen. Lapsia täytyy harvoin patistaa luontoelämysten pariin, he tarvitsevat vain tilaisuuden ympäristön tutkimiseen. Iloa ja leikkiä syntyy kivien, kallioiden ja puiden katveessa. Taianomainen mielikuvitus viriää ja voi innostaa taiteiluun ja luoviin puuhiin. Liikuntarajoitteiden vuoksi luontokokemusten äärelle ei ole aina helppo päästä. Olemme yrittäneet huomioida, että osa seikkailuradasta on myös liikuntarajoitteista huolimatta mahdollinen kokea läheltä.

Seikkailumetsä rakentuu valmiiksi alkusyksyn aikana. Vielä on paljon valmisteilla, nyt jäämme nauttimaan muutamista kesälomaviikoista. Tietysti meitä terapeutteja jännittää, minkä vastaanoton metsärata saa. Millaiseksi kokemukseksi se muodostuu? Minne pitkospuut johtavat? Mitä kiipeilypuusta löytyy? Mitähän eläimiä sinne muuttaa asumaan? Mitä muuta metsästä löytyy, kun sinne päästään kulkemaan? Mitä siellä näkyy ja kuuluu? Luonto on ihmeitä täynnä, kaikkina päivinä, kaikkina vuodenaikoina.

Sateenkaaren Seikkailurata heinäkuussa 2019.